sta je banket i kako se organizuje

Banket predstavlja jedan zahtevan događaj, ali i savršen način da ostavite snažan utisak na zvanice. Najčešće se organizuje povodom neke poslovne proslave, jubileja, venčanja ili svečane večere odabranog društva. Ova elegantna manifestacija nosi specifične izazove kod planiranja prostora, menija i elegantnog obroka koji treba da oduševi sve prisutne. U ovom tekstu ćemo vas provesti kroz ključne korake organizovanja banketa, kao i kroz upoznavanje s tim šta je banket i koja je svrha ovakvog događaja.

Banket - značenje

Banket je elegantan događaj sa posebnim povodom. To je svečana gozba priređena u nečiju čast ili povodom neke proslave. Najčešće se organizuje u poslovne svrhe kao što su značajne proslave firme, poslovni sastanci na visokom nivou, sportske proslave, jubileji, spajanja, a može biti upriličen i za svadbe ili gala večere. Banket je posebna prilika da se u formalnoj atmosferi ljudi okupe, da se obeleže važni trenuci, uz pažljivo osmišljen jelovnik, posebno birana pića i elegantnu dekoraciju. Ovi događaji su svečaniji od običnih proslava i okupljanja, i u poslovnom svetu se često organizuju, posebno u prilikama kada dolaze zvanice iz inostranstva ili odabrani poslovni partneri.

Vrste banketa

Banketi mogu da budu poslovni, konferencijski, politički, sportski, akademski ili porodični.

Za svaki od ovih vrsta banketa priprema se adekvatan jelovnik koji pogoduje zvanicama i prilici. Svaki banket organizuje se na mestu koje samo po sebi nosi dozu elegancije i stila, poput specijalnih banket sala ili otvorenih koncepata.

Vrste banketa prema tipu jelovnika

U zavisnosti od prirode događaja i načina posluživanja hrane, bankete delimo na:

Plated banquet

Ovo je vid banketa sa posluženim jelima ili formalni banket. Održava se u okruženju kao što su luksuzne sale, prestižni restorani i hoteli. Imaju specifične protokole i plan programa uz serviranje pažljivo osmišljenih jela. Gostima se serviraju prefinjena jela, često u više tematskih kurseva. Redosled je ustaljen, predjelo, glavno jelo, desert. Dekoracija i usluga su na najvišem nivou.

Buffet banquet

Na stolovima je pripremljena raznovrsna hrana i gosti sami biraju kada, koliko i šta će izabrati od bogatog izbora jela. Ovaj način posluživanja omogućava veću slobodu kretanja i interakcije među zvanicama. To je manje formalan način proslave i obično se primenjuje tamo gde je poželjno da gosti naprave što više međusobnih interakcija radi spajanja poslovnih dogovora i slično.

Cocktail reception

Najneformalniji oblik banketa koji uključuje koktele, kanapee i druge male zalogaje. Atmosfera je opuštenija, ležernija uz lake razgovore ili networking. Hrana je obavezna komponenta stvaranja atmosfere luksuza i prestiža. Najčešće se priprema isti meni za sve zvanice. Svaki gost ima svoje mesto za stolom čija širina ne treba da bude manja od 120cm, dok se dužina stola određuje prema broju zvanica. Razmak između gostiju ne može biti manji od 70cm.

Kako organizovati banket?

Kada organizujemo banket, želimo da taj događaj bude elegantan, nezaboravan i besprekorno isplaniran. U nastavku vam donosimo vodič za organizaciju:

1. Povod i budžet

Povod banketa – Sve kreće od povoda, i to pravi navigaciju za pripremu jer će sve zavisiti od toga da li je u pitanju venčanje, poslovni prijem, akademski događaj, sportska proslava, humanitarna večera ili proslava jubileja.
Broj gostiju – Morate imati tačan broj zvanica da biste znali koliko prostora, hrane i osoblja će vam biti potrebno.
Budžet – Uključite troškove hrane, pića, prostora, dekoracije i dodatnih usluga poput fotografa ili muzike.

2. Izbor lokacije i datuma

Mesto održavanja banketa zavisi od broja gostiju i tipa događaja.

Restorani i hoteli – Idealni su za formalne i luksuzne bankete.
Banket sale i event centri – Omogućavaju prilagodljivost dekoracije i gotove postavke za slavlja.
Otvoren prostor – Bašte i vile su odlične za letnje događaje. Rezervišite lokaciju unapred i odaberite datum koji odgovara većini gostiju.

3. Planiranje menija i pića

- Vrsta posluživanja – Stoni banket (posluženje za stolom), buffet ili koktel varijanta bira se prema povodu i afinitetima zvanica.
- Raznovrsnost jela – Uključite opcije za vegetarijance i osobe koje imaju poseban režim ishrane.

- Piće – Osigurajte dobar izbor vina, koktela i bezalkoholnih napitaka.
Testiranje menija pre događaja će vam pomoći da se uverite u kvalitet i ukus hrane.

4. Dekoracija i atmosfera

Banket treba da ostavi jak vizuelni utisak. U zavisnosti od teme događaja, možete se odlučiti za:
- Rentiranje banket okruglih stolova, ketering stolova i paviljona.
- Elegantne stolnjake, cvetne aranžmane i svećnjake.
- Ugostiteljsku opremu (escajg, čaše, tanjiri itd.)
- Profesionalnu rasvetu koja doprinosi atmosferi.
- Muzičku podlogu – uživo bend, klasičnu muziku ili DJ-a.

5. Organizacija gostiju i protokol

Napravite plan sedenja kako biste obezbedili harmoniju na samom startu. Ovo je naročito važno za formalne bankete.
- Poslovni banketi – VIP gosti i govornici treba da imaju centralna mesta.
- Svadbeni banketi – Rasporedite porodicu i prijatelje tako da se osećaju prijatno i da imaju srodne teme.
- Takođe, razmislite o govoru domaćina, dodeli nagrada ili specijalnim iznenađenjima.

6. Angažovanje osoblja i dodatnih usluga

Za profesionalnu uslugu razmislite o angažovanju banket konobara i barmena, hostesa za prijem gostiju, fotografa i videografa za beleženje trenutaka.

Ako želite poseban ugođaj, možete organizovati zabavni program poput plesne tačke ili stand-up komedije.

7. Finalni detalji

Nekoliko dana pre banketa proverite sve ključne elemente:
- Potvrdite dolazak gostiju.
- Proverite da li je hrana i piće spremno.
- Uverite se da je prostor dekorisan prema planu.
- Obezbedite plan B u slučaju lošeg vremena. To važi za događaje na otvorenom.

Bez obzira na tip događaja koji organizujete, ključ uspeha leži u dobrom planiranju i pravom timu, koji će vaš banket će učiniti besprekornim i nezaboravnim.