Pozovite nas
-
-
Pošaljite email
office@grandevent.rs
Pozovite nas
Pošaljite email
Ukoliko ste ljubitelj okupljanja u prepodnevnim časovima dok je svež vazduh i svi su odmorni i naspavani, branč je odlično rešenje. Ovaj spoj doručka i ručka daje vam priliku da kasno doručkujete sa familijom i prijateljima, poslovnim partnerima ili gostima koje pozivate posebnim povodom, a da ipak ne pripremate klasičan ručak koji zahteva komplikovan meni.
Ostanite sa nama do kraja teksta i saznajte šta je branč, zašto je popularan širom sveta i kako da u svom domu ili u prirodi organizujete savršen branč.
Branč (engl. brunch) je drugo ime za kasni doručak ili rani ručak koji se služi u periodu od 10-14 časova. Ovaj obrok je sinonim za moderan lifestyle koji podrazumeva okupljanje u kasnim jutarnjim časovima a ideja je da se iskoriste benefiti jutra a da niko ne mora tako rano da ustane.
Zapravo, ideja je potekla baš iz boemskih krugova.
Prvi put branč je spomenut 1895. godine u eseju britanskog pisca koji je predložio kasni doručak za one koji vole da spavaju duže, posebno vikendom. Potom je popularizovan u Americi 1930-ih godina kada su filmske zvezde i poslovni ljudi sve više pribegavali tome da se okupljaju vikendom u tom periodu, od 10 do 14 časova, i uživaju u posluženju i čaši šampanjca ili koktela u opuštenoj atmosferi.
Od tada, branč je postao globalni fenomen, a poslednjih godina nezaobilazni deo i naše kulture, posebno u urbanim sredinama i kod kućnih okupljanja sa različitim povodom.
Brunch se organizuje za razne ležerne prilike ali najčešće za:
Porodična okupljanja: Obično nedeljom kad su svi ukućani slobodni i naspavani, ideja kasnog doručka je omiljena širom sveta.
Rođendani: Neobično zvuči da se rođendan slavi u jutarnjim časovima, ali branč je idealna prilika da se slavljenik ujutru dočeka za dekorisanim stolom, zato je ovo česta praksa u porodicama.
Baby shower ili gender reveal branč: Sve popularnija okupljanja širom sveta su ona povodom rođenja bebe ili otkrivanja pola bebe na interesantan način, a idealan momenat za to je jutro kada se porodica okupi.
Godišnjice, proslava odlaska u penziju, praznici: Širom sveta se povodom praznika organizje branč kako bi se porodica okupila i proslavila neki važan datum uz prijatno posluženje.
Business brunch: Poslovni branč je veoma čest i organizuje se s namerom da se održe poslovni sastanci u opuštenoj atmosferi i predstavlja najbolji vid spajanja korisnog i prijatnog.
Brunch ima raznovrstan meni baš zato što kombinuje jela doručka i ručka. Na brunch meniju prisutna su slana i slatka jela, topli i hladni napici. Najčešće se služe mini sendviči i kanapei ali celokupno posluženje zavisi od povoda i prilike.
- Jaja na razne načine (kajgana, poširana, omlet, sa slaninicom i slično)
- Mini sendviči i kanapei sa živopisnim bojama povrća
- Kiš (quiche), razne pite sa jajima, sirom i sezonskim povrćem
- Slani mafini ili projice
- Losos sa bagetom i krem sirom, ili samo brusketi uz pršutu ili šunku i sir
- Razne salate (cezar, kapreze, sa kinoom)
Meni za slana jela za branč bira se prema afinitetima gostiju.
Ne vole svi slani doručak i zato na meniju za branč treba imati slatka jela koja daju energiju, ukusna su i izgledaju lepo. Najčešće su to:
- Palačinke, vafli ili francuski tost
- Voćne salate
- Mekani mirisni kroasani i slatka peciva punjena džemom
- Mafini i kolačići u vidu keksa
- Domaći džemovi i namazi
Za branč je najbolje služiti tople napitke, kafu ili čaj, ali i sveže ceđene sokove ili smoothie napitke. Ukoliko je poslovni branč u pitanju ili se slave dobre vesti unutar porodice, podesno je poslužiti i prosecco ili šampanjac za dodatnu dozu luksuza.
Da biste priredili svojim gostima pravi jutarnji užitak, najpre se osvrnite na vremenske prilike i nemojte propuštati šansu da branč organizujete napolju. Ukoliko su hladniji dani, branč možete organizovati u zatvorenom, svom ili iznajmljenom prostoru.
Ukoliko očekujete više gostiju ili važne poslovne partnere, iskoristite priliku da rentirate ugostiteljsku opremu, stolove, stolice, paviljone i sve što vam je potrebno.
Koraci za pripremu branča su:
Odabir termina i prostora: Najpre isplanirajte dan i vreme održavanja branča. Najbolje je da to bude vikend i da vreme bude između 11 i 13 časova, kako bi svi došli naspavani i raspoloženi. Odaberite pogodan prostor i ako je lepo vreme, birajte baštu jer je kasni doručak u prirodi pravo uživanje.
Obavestite goste: Porodicu, familiju, prijatelje ili poslovne partnere obavestite par dana unapred kako bi mogli da isplaniraju svoje slobodno vreme i dolazak na vaš branč.
Odaberite meni: Planirajte koja jela će se služiti na branču i uvažite želje gostiju i njihove navike za taj prvi jutarnji obrok. Dobra varijanta je priprema jela unapred uz adekvatno skladištenje, a njihovu svežinu i toplotu možete održavati tokom čitavog branča praktičnim diševima za dogrevanje hrane. Odlučite da li želite buffet stil, gde će svako uzimati hranu po želji, ili planirate porcije za svakog gosta.
Dekoracija i adaptacija ambijenta: Potrudite se da sve izgleda harmonično. Dodajte sveže cveće, tanjire u zanimljivim bojama, pastelne stoljnjake. Uz miris svežeg peciva i prve jutarnje kafe, obezbedite laganu muziku u pozadini kako bi sve bilo savršeno.
Bilo da ste ljubitelj kasnog doručka ili volite da okupljate drage ljude u svežini prepodneva, branč je idealan izbor. Poenta branča su dugi razgovori uz ukusna jela i uživanje sa dragim ljudima, zato prigrlite ovaj trend koji je širom sveta popularan, i često organizujte dobar branč za sve ljude koje volite i cenite.