Pozovite nas
-
-
Pošaljite email
office@grandevent.rs
Pozovite nas
Pošaljite email
Organizacija većeg slavlja zahteva pažljivo višemesečno planiranje. Posebno ako je u pitanju organizacija događaja kao što je svadba, svaki detalj treba da bude savršen kako bi ovaj poseban dan za mladence, bio nezaboravan i gostima na svadbi.
Pored prostora u kojem će se održati proslava i odabira muzike, jedna od glavnih stavki koja muči buduće mladence je hrana i to koja je optimalna količina hrane po gostu.
U nastavku teksta saznajte kako se pravilno meri količina hrane po osobi za svadbe, koji je redosled služenja hrane i kako da izaberete najbolju hranu za svoju proslavu venčanja.
Osoblje bilo kod restorana će vam preporučiti optimalnu gramažu za sva jela ukupno od 800-1200 grama hrane po osobi. To podrazumeva čitav meni, predjelo, supe, čorbe ili potaže, glavno jelo i desert.
Sigurno ste bar jednom prisustvovali razgovoru u kojem je nakon slavlja bio akcenat na hrani, kako je kasno poslužena, da ju je bilo premalo i da su gosti bili nezadovoljni i gladni. S druge strane, previše hrane može da bude rasipanje i da stvori nepotrebne dodatne.
Kada planirate venčanje, važno je da vodite računa o broju gostiju, dužini trajanja događaja i tipu posluženja – da li će to biti švedski sto, klasično posluženje ili posluženje u porcijama.
Kada uzmete sve to u obzir, evo dodatnih okvirnih smernica koje će vam pomoći da se ne pogubite oko organizacije hrane za svadbu:
- Predjela: 150-250 g po osobi
- Supe, čorbe ili potaži: 200-300 ml po osobi, što je jedna činija supe od oko 2 kutlače
- Glavno jelo: U koje spadaju meso, prilog i salata, 350-500 g po osobi
- Hleb: 2-3 kriške po osobi
- Desert: 150-200 g po osobi
- Voće: 200-300 g po osobi
- Torta: 150 g po osobi, kao što je standardno parče torte veličine 7-8 cm u širini i oko 5 cm u visini
Uzmite u obzir koliko ćete imati starijih i koliko dece među gostima. Deca će sigurno pojesti manje porcije, dok će neki gosti verovatno preskočiti supu ili tortu.
Kako kažu – O ukusima ne vredi raspravljati. Posebno je diskutabilno govoriti o najboljoj hrani kada je venčanje u pitanju. Prilikom ove bitne proslave važno je da uzmete u obzir vaše želje, mesto gde se održava venčanje, koliki vam je budžet i šta vaši gosti vole.
Kako biste lakše mogli da se odlučite, u nastavku pogledajte jelovnike koji su najčešći pratioci svakog slavlja.
U tradicionalni meni spadaju pečenje (jagnjetina, prasetina), sač, sarma, ruska salata, punjene paprike i supa sa knedlama. Tradicionalni meni je mnogima prvi izbor i hrana koja je najčešće nalazi na stolovima prilikom venčanja.
Potpuno drugačije nego što smo navikli na našem podneblju, ali će biti nešto što će ostati upamćeno svim gostima ako im poslužite biftek, losos, rižoto, paste i salate sa avokadom i lososom.
Na svakoj svadbi imate bar jednog vegetarijanca ili vegana kome treba da rezervišete poseban jelovnik. Razmislite da napravite jelovnik koji će biti prilagođen svim gostima, te umesto mesa možete poslužiti pečene tikvice, falafel, humus, salate od kinoe i razne zamene za meso i mlečne proizvode poput specijaliteta od tofua.
Ovo je takođe moderna verzija menija, s obzirom da retko ko ne uživa u brzim obrocima s nogu. Mini-burgeri, takosi, wok obroci i kanapei daće dozu šarenila i razigranosti svakom veselju, a definitivno će oduševiti i sve goste na svadbi.
Uz sve to, imajte u vidu i doba godine kada planirate svadbu. Tako se leti preporučuju laganiji obroci, dok su zvezde zimskih venčanja uglavnom jača i toplija jela.
Ako ste odlučili da pređete sa reči na dela, kao i da se uhvatite u koštac sa organizacijom svoje svadbe, ključno je da se ne stresirate, da krenete na vreme sa pripremom, da imate dobru logistiku i da se pobrinete oko svih detalja unapred.
Važno je da izračunate količine hrane prema broju gostiju. Koristite prethodno navedene smernice kako biste najlakše došli do količine koja vam je zaista potrebna.
Nakon toga, na red dolazi priprema. Unapred isplanirajte i zapišite kompletan meni koji će se naći na stolovima. Mnoga jela se mogu pripremiti bar dan, dva unapred, kao što su razna peciva, pite, salate i umaci, koja se kasnije odlažu u rashladne uređaje dok se o njihovoj svežini i toploti brinu diševi koje možete iznajmiti.
Iako ste preuzeli veći deo posla na sebe, bitno je da ne pokušavate sve da iznesete sami kako se ne biste opteretili. U slučaju da planirate veselje sa malo većim brojem gostiju, obezbedite pomoć koja će vam biti preko potrebna. Angažujte pomoćnike za kuvanje i serviranje, ili pak razmislite o keteringu, posebno za glavna jela, jer hrana na svadbi treba da bude kvalitetetna, ukusna i potpuno sveža.
Kada je u pitanju redosled hrane na svadbi, ona se pretežno služi po određenom protokolu:
- Piće dobrodošlice – Aperitivi, kanapei, kokteli
- Hladno predjelo – Suhomesnati proizvodi, sirevi, salate
- Toplo predjelo – Čorbe, sarme
- Glavno jelo – Pečenja, prilog, salate
- Desert – Kolači, voće, torta
- Kasniji obrok – Lagani obroci za goste koji ostaju do kasno (pica, sendviči, roštilj)
Obratite pažnju na prelaze između serviranja hrane. Gosti ne treba da čekaju nekoliko sati na hladno predjelo, a s druge strane ne treba da im se servira i smenjuje hrana kao na traci jer većina gostiju sve vreme provodi u igri, veselju i razgovoru sa drugima.
Zapamtite, pravilno raspoređen jelovnik osiguraće da gosti na vašoj svadbi budu zadovoljni tokom celog događaja.
Uz muziku i prostor, pravilno određivanje količine hrane po osobi ključno je da događaj kao što je svadba, bude u potpunosti uspešan. Kombinujte dobro osmišljeni jelovnik, a pravilan redosled služenja i prilagođene količine hrane obezbediće da svi gosti budu oduševljeni i da kući odu siti, a vi izbegnete nepotrebne troškove.
Bez obzira na to da li sami pravite svadbu ili angažujete ketering, uz primenu ovih saveta, hrana na svadbi će biti savršeno organizovana, a vaše slavlje još dugo prepričavati.